Multiresistenta bakterier hittade i Hjälmarens vatten

Publicerat 2012-04-24 08:46

Mulitresistenta tarmbakterier har påträffats i Hjälmaren och i Svartån vid Örebro.
– Det är ovanligt att multiresistenta bakterier hittas i en svensk insjö, säger docenten i mikrobiologi vid Örebro universitet, Jana Jass, till Nerikes Allehanda.

Det var i samband med provtagningar för ett forskningsprojekt om orsakerna till inflammationer orsakade av vatten, som de multiresistenta bakterierna av typerna enterokocker och E-coli upptäcktes. Dels vid två olika platser i Hemfjärden och dels i mindre omfattning vid Karlslund i Svartån.

Jana Jass menar att det inte är så mycket ett lokalt problem som ett globalt. Nu ska man utreda möjliga spridningsvägar, har de multiresistenta bakterierna spridits med fåglar är läget mycket allvarligt. Det skulle innebära att vi är inne i en global spridning. Andra möjliga spridningsvägar vore till exempel via boskap eller via kommunala eller enskilda avlopp. Universitetssjukhuset avlopp måste också analyseras. (EW)

Bokmärk och dela Skriv ut

Det finns inga kommentarer till “Multiresistenta bakterier hittade i Hjälmarens vatten”

Lämna en kommentar

Annonser

Mer om vatten & avlopp