Ishotellet i Jukkasjärvi: När isen blir till vatten

Publicerat 2009-11-11 06:58

Det smältande ishotellet i Jukkasjärvi. Bild: Anders Kristensson

I slutet av april får dagsmejan taket att börja droppa. Det blir tunnare och tunnare och vårsolen börjar skina igenom. Vatten rinner nerför väggarna, som börjar smälta liksom inredningen. I maj sjunker hela byggnaden ihop och i mitten av juni finns bara några snöhögar kvar. Resten har runnit ner i älven igen. Kretsloppet är fullbordat.

Vi befinner oss på ishotellet i Jukkasjärvi – som nu är öde och stilla. De sista gästerna checkade ut i mitten av april. Hela hotellet stängdes den 18 april när taket började bli för tunt. Då hade receptionen redan stängts eftersom det platta taket smälte snabbare än de välvda taken på resten av byggnaden.

När vi besöker ishotellet i mitten av maj står väggarna fortfarande kvar liksom en del av inredningen och möblerna. Den vita fasaden droppar bort i solgasset och smältvattnet porlar i rummen och vi får vada fram genom vattnet.

Ett par veckor senare återstår bara en knapp meter av väggarna och alla möbler har smält bort. Men först i slutet av juni har hela ishotellet smält ner och förenat sig med vattnet i älven.

Ishotellet ligger alldeles intill Torne älv, ett av Europas renaste vatten, och det är från älven som isen till bygget kommer. På ett visst område av älven rinner det rena vattnet i precis rätt hastighet för att bilda luftbubbelfri, helt genomskinlig, tjock och sprickfri is, som under några korta vintermånader används till en sagovärld av is och snö; för att sedan bli vatten igen.

Varje höst byggs hotellet upp. Större och ståtligare än året innan. Allt byggs av isen från Torne älv. Sängar, stolar, bord, reception, hyllor, kristallkronan i entréhallen, tavlorna på väggarna. Ja, till och med den öppna spisen… Fast det enda man eldar med är förstås stearinljus.

När vårsolen börjar skina på allvar håller personalen ständigt ett vakande öga på isen. Så fort taket börjar droppa är det dags att stänga hotellet även om många rum fortfarande är intakta. Säkerheten går före allt annat.

Den rundade formen på hotellet gör att taket och väggarna inte faller ner eller rasar. I stället öppnar sig taket och väggarna sjunker ihop.

Innan ishotellet överlämnas till naturen tas de föremål bort som inte är av is – kablar, kontakter, träformar och sängkläder. Sedan får vårsolen göra sitt. Smältningsprocessen tar drygt två månader. Men så handlar det också om 900 ton is och 256 000 kubikmeter snö.

När vi går omkring i det smältande hotellet där väggar och tak droppar bort och bildar nya spännande mönster och former går det fortfarande att se delar av inredningen med pelare och korridorer. En sällsam värld av förgänglighet möter oss – en smältande sagovärld som både är fascinerande och lite skrämmande.

I en av korridorerna träffar vi Yngve Bergqvist, ishotellets grundare, som inte har några problem med att se sitt livsverk smälta bort.

– Det ingår i konceptet, skrattar han och berättar att han redan har siktet inställt på kommande säsong, som blir den tjugonde i ordningen för det kalla hotellet. Många nya överraskningar utlovas.

Ishotellets fantastiska framgångssaga började med några isskulpturer i en igloo byggd direkt på Torne älvs is. Besökarna fascinerades av det iskalla galleriet. Några vågade sig till och med på en kylslagen övernattning, och blev mycket exalterade och på den vägen är det.

Innan ishotellet kom till var det få turister som besökte byn under den långa och mörka vintern. Jukkasjärvi ligger i ett köldhål, två mil utanför Kiruna. Vintrarna är bistra, och långa. Den första snön kommer redan i november och ligger långt in i maj.

Nu möts människor från hela världen i lilla Jukkasjärvi för att besöka ishotellet och övernatta i något av de vackert utsmyckade rummen eller ta en iskall drink i den berömda isbaren där till och med glasen är gjorda av is.

Den första igloons 60 kvadratmeter har växt till världens största hotell av is och snö på 5 500 kvadratmeter. Byggmaterialet är sammanpressade snömassor och isblock som blir till pelare, fönster och konstverk. För varje år utvecklas byggtekniken och kunnandet att bygga i snö och is ytterligare.

Så fort temperaturen är minst tre minusgrader, normalt i oktober, inleds arbetet med att bygga ett nytt ishotell. Byggmaterialet tillverkas med hjälp av snökanoner. Skalet till hotellet tar fem veckor att bygga.

I november börjar inredningsarbetet. Och nu är det is som används. Isen –skördas– i mars med hjälp av traktorer och speciella issågar som utvecklats i Jukkasjärvi. Det rena älvvattnet i kombination med den snabba vattenströmmen ger kristallklar is.

Med såg, hacka, mejsel och ishyvlar utformas fönster, dörrar, sängar, stolar, bord, lampor, olika inredningsdetaljer och skulpturer. Varje år inbjuds svenska och internationella skulptörer för att designa de olika hotellsviterna. Alla sviter är individuellt utformade, var och en ett konstverk.

Inredningsarbetet pågår in i januari, men redan i mitten av december invigs ishotellet, och de första gästerna dyker upp.

Innan vi lämnar det smältande hotellet stöter vi på Yngve Bergqvist igen, som berättar att han går och grunnar på en ny byggteknik som ska göra att ishotellet kan öppna en hel månad tidigare på hösten. Forskningsarbete pågår och några detaljer kan han inte avslöja, men lovar ändå att det magiska ishotellet till säsongen 2010 – 2011 ska öppna redan 1 oktober.

Men smältningsprocessen rår han inte på. Den får ta den tid det tar.

Text: Mats Nihlén
Bild: Anders Kristensson

Klicka på bildsviten nedan för att se den i större storlek:

Smältande ishotellet. Bilder som inte publicerats i tidningen. Bild: Anders Kristensson

Fler bilder, faktarutor, tabeller, etc, kan finnas i den tryckta utgåvan av Cirkulation.

Bokmärk och dela Skriv ut

Det finns inga kommentarer till “Ishotellet i Jukkasjärvi: När isen blir till vatten”

Lämna en kommentar

Annonser

Mer om vatten & avlopp